Jernbanedirektoratet Nyheter Raumabanen fyller 100 år

Raumabanen fyller 100 år

I år fyller Raumabanen hundre år. Jernbanestrekningen er flere ganger kåret til Europas vakreste togreise, og blir fredag 20. september feiret med folkefest og jubileumstog fra Dombås til Åndalsnes.

Jubileumstoget på Dombås stasjonFoto: Njål Svingheim
Jubileumstoget på Dombås stasjon. Selve toget består av Di3-lokomtoiver og stålvogner av B3-generasjonen.

Feiring av Raumabanen

  • Raumabanen er 115 kilometer lang fra Dombås til Åndalsnes.
  • Raumabanen åpnet i 1924, og fredag 20. september i år feirer banen 100 år.
  • Jubileumstoget gjør stopp på flere stasjoner underveis med lokale arrangementer.
  • Selve toget består av Di3-lokomtoiver og stålvogner av B3-generasjonen. Dette er en togtype som preget trafikken på Raumabanen i flere tiår.

Les mer om Raumabanen.

Markering på Dombås stasjon

Feiringen startet på Dombås stasjon om morgenen, hvor jernbanedirektør Knut Sletta og Bane NOR-sjef Thor Gjermund Eriksen ønsket velkommen til jubileumsfeiring.

– Raumabanen har alltid vært viktig for både landet og distriktet den går gjennom, og sånn er det fortsatt, sa jernbanedirektør Knut Sletta før jubileumstoget dro av gårde.

Eriksen hyllet også det imponerende arbeidet som ble gjort for hundre år siden: – Nå er det vår jobb å sørge for å holde banen i god stand og utvikle den videre.

Markering på Bjorli stasjon

Da jubileumstoget for Raumabanens 100-årsjubileum ankom Bjorli stasjon, var det full folkefest på perrongen. Et strålende høstvær med flotte farger satte en vakker ramme rundt feiringen.

Barn fra barnehager i Lesja-området fikk også være med toget og oppleve hvordan togene på Raumabanen var før. På Bjorli stasjon ble det holdt taler om banen der blant annet transporten av gullbeholdningen fra Norges Bank i 1940 sto sentralt. Raumabanen spilte en betydelig rolle for de allierte under kamphandlingene. Direktør for drift og vedlikehold Henning Bråtebæk i Bane NOR fortalte om hvordan Raumabanen driftes og holdes vedlike i dag og belyste blant annet utfordringene med ras- og skredsikring. Det var også underholdning av lokale artister, barnesang og Jernbanens musikkorps, Trondheim.

Markering på Verma stasjon

På Verma stasjon var det de som bygde Raumabanen som sto i sentrum. Jernbanedirektør Knut Sletta la ned krans ved minnebautaen over de sju som mistet livet under anlegget av banen. – Det er med dyp respekt vi i dag minnes de som bygde banen for 100 år siden, sa Sletta. Det var et både farlig og slitsomt arbeid. I dag må vi bare beundre det solide og flotte anleggsarbeidet som ble utført av de som bokstavelig talt banet fram landets kommunikasjoner, sa Sletta.

Statssekretær Cecilie Knibe Kroglund la ned krans på bautaen der Kong Haakon 7 åpnet banen i november 1924. Engasjementet for Raumabanen holder seg i lokalsamfunnet, og banen er fortsatt for gods, passasjerer og turisme, sa Kroglund.

Markering på Åndalsnes stasjon

Etter en fantastisk flott togtur ned Romsdalen, kom jubileumstoget til Åndalsnes der det ble tatt imot av hornmusikk og mange frammøtte. I Åndalsnes er det nå duket for folkefest i sentrum, med servering, taler og konserter. Det blir også en paneldebatt der Raumbanens framtid står på kartet.

Jubileumstoget på Åndalsnes stasjonFoto: Njål Svingheim
Jubileumstoget ble tatt imot av hornmusikk og mange frammøtte på Åndalsnes stasjon.

Stasjoner på Raumabanen

  • Dombås stasjon
  • Lesja stasjon
  • Lesjaverk stasjon
  • Bjorli stasjon
  • Åndalsnes stasjon
Kart over Raumabanen med stasjoner.