Hjem Aktuelt Med asfalt på timeplanen

Med asfalt på timeplanen

Studentene ved OsloMet byttet PC og klasserom ut med vernesko, refleksvest og hjelm da de tok turen til PEAB i Mjøndalen og NYNAS i Drammen for å få et innblikk i laboratorium og asfaltverket.

Bachelorstudentene ved OsloMet fikk et unikt innblikk i asfaltens verden da de tok turen til PEAB sitt laboratorium i Mjøndalen for å lære mer om hvordan man både forsker og tester sammensetningene i asfalten.

«Det å få muligheten til å besøke bedrifter gir en ekstra dimensjon til vei- og jernbaneteknikkfaget, og er det som gir det en suksessfaktor med tanke på at studentene får en annen forståelse og direktekontakt med bransjen». Forteller førsteamanuensis Diego Maria Barbieri ved OsloMet.

Under besøket fikk studentene en innsikt i hvordan PEAB tester og analyserer asfaltproduktene, og hvordan egenskapene til de forskjellige asfaltene fungerer. Blant annet er krav til sikkerhet og slitasjen på veidekke  krevende, og det er viktig å se at funksjonen er ivaretatt. Asfalt er ikke bare asfalt, det krever god ekspertise for å vite de riktige sammensetningene for produktet.

«Det å kunne ta med 35 studenter hit til PEAB og NYNAS er helt fantastisk. Studentene får en helt annen forståelse av faget ved å fysisk kunne utforske det vi underviser.» Sier en takknemlig Barbieri før han legger til «Studentene er også veldig fornøyde, og ønsker å kunne gjøre slike bedriftsbesøk i flere fag.»  

PEAB er et av Nordens ledende bygg- og anleggsselskaper med cirka 14 000 ansatte, hvorav 1800 er ansatt i Norge. Konsernet har kontorer i Sverige, Norge og Finland, med hovedkontor i Skåne i Sverige. PEAB asfalt har 12 asfaltverk over hele landet, og studentene fikk besøke anlegget i Skotselv for å se nærmere på produksjonen som foregår der.

Senere på samme dag fikk studentene også besøke NYNAS sitt anlegg som leverer bitumen og oljebaserte produkter til industriaktører. NYNAS er et firma som er opprinnelig fra Sverige og har omtrent 1 000 ansatte globalt.  . I tillegg til nasjonale salgskontorer har NYNAS tilgang til et internasjonalt distribusjonsnettverk. Dette inkluderer ikke bare blandingsstasjoner, men også en rekke lokale depoter som det studentene besøkte i Drammen.

Kontaktperson

Petter Aanonsen