Hjem Aktuelt Ida Larsen ble tildelt «Bærekraftsprisen» for beste masteroppgave innen samferdsel på NMBU

Ida Larsen ble tildelt «Bærekraftsprisen» for beste masteroppgave innen samferdsel på NMBU

Prisen ble delt ut under fagdag om sosial bærekraft arrangert av NMBU og Konnekt.

Ida Larsen får prisen for hennes oppgave «Mobilitetskultur og sykkelbruk: infrastrukturens rolle for endring – Med verdens lengste sykkeltunnel som case.

Her er juryens begrunnelse:

Med bakgrunn i en nyetablert sykkeltunnel i Bergen har Larsen utforsket hvordan fagpersoner forstår at et slikt infrastrukturtiltak påvirker mobiltetskultur. Oppgaven bygger på en intensjon om at et infrastrukturtiltak som en sykkeltunnel skal dreie mobilitetskulturen til å bli mer bærekraftig i form av bruk av sykkel.

Første del av oppgaven går inn i begrepet mobiliteskultur og forankrer dette i en tidligere beskrevet modell bestående av ulike aspekter som ansees å være viktig for å påvirke en mobiliteskultur.

Andre del av oppgaven framskaffes det empiri for å undersøke om modellen kan anvendes til å forstå sammenhengen mellom et infrastrukturtiltak og adferd – i dette tilfelles knyttet til bruk av sykkel i hverdagen.

Oppgaven går fra å snakke om sykkelkultur som fenomen til å benytte et mer overordnet og helhetlig begrep som mobilitet og et tilhørende rammeverk for hva som påvirker denne. Juryen peker på at dette gir oppgaven en systematikk og solid metodiske tilnærming som leder til en god forskningsmessige verdi som gir varig innsikt. Modellens anvendbarhet i belyses deretter av 5 ekspertintervjuer der modellens komponenter utforskes, og hvor en skaffer til veie erfaring med hvordan et slikt verktøy kan bidra til å forstå om og hvordan et infrastrukturtiltak kan påvirke mobilitetskulturen over tid.

Det pekes på at infrastrukturtiltak gjerne er en valgt tilnærming for å påvirke sykkelbruk. Et viktig funn i oppgaven er at infrastrukturtiltak i seg selv ikke er tilstrekkelig for å endre en mobiliteskultur, men at slike tiltak samspiller og må forstås sammen med andre forhold som påvirker mobilitetskulturen. Juryen vil trekke fram at et slikt funn gir god anvendbare kunnskap for planlegging for en bærekraftig mobilitetskultur.

Fagdag om sosial bærekraft

Om lag 60 studenter var samlet under fagdag om sosial bærekraft på NMBU. Studentene fikk høre fra Jernbanedirektoratet, TØI, Buskerud og Vestfold fylkeskommuner om hvordan de jobber med tema og hvorfor det er viktig.

Målet med fagdagen er å tilby en møteplass for studenter og arbeidslivet med fokus på sosial bærekraft i samferdselssektoren.

Nettverk for sosial bærekraft og mobilitet

Nettverket er en arena for utveksling av kunnskap om sosiale spørsmål knyttet til mobilitet. Det er en møteplass for å etablere fruktbare samarbeid mellom privatpersoner, organisasjoner og institusjoner innenfor mobilitet og sosial bærekraft.

De sosiale og kulturelle aspektene ved mobilitet og transport blir ofte viet for lite oppmerksomhet. Politikk og beslutninger som gjelder transport, dreier i dag seg mest om teknologiske nyvinninger og modernisering av infrastruktur med henblikk på å møte miljømessige og sosioøkonomiske utfordringer. I både forskning og utdanning og i praksis er det mangel på kunnskap og debatt om koblingene mellom sosial bærekraft og mobilitet.

Dette nettverket gir oss mulighet til å utvikle innovative tilnærminger for å løse disse problemene, både i forskning og i praksis.

Nettverket er åpent for alle institusjoner og privatpersoner med en interesse for temaet.

Kontaktperson

Petter Aanonsen