Fra anleggsområde til byrom

Tradisjonelt har jernbane over bakken vært et praktisk og naturlig valg. Men befolkningsveksten har utfordret jernbanens plass, og vist behovet for både gode byrom og mer jernbane.

Trygve Indrelid, NTB

Denne magasinsaken er flere år gammel. Innholdet kan derfor være utdatert.

– Når vi planlegger og bygger jernbane for framtiden, er det i et samspill mellom forskjellige parter i samfunnet. Utbyggingen av Follobanen er et tydelig eksempel på det viktige samspillet, sa Stine B. Ilebrekke Undrum, konserndirektør i Bane NOR, da hun åpnet popup-utstillingen «Middelalderparken inn i fremtiden» i Middelalderparken nylig. Utstillingen viser blant annet hvordan parken skal ryddes for parkering og bygg, og hvordan parkens grøntområde skal bli nesten dobbelt så stort med jernbanespor under bakken.

Når vi planlegger og bygger jernbane for framtiden, er det i et samspill mellom forskjellige parter i samfunnet.

Stine B. Ilebrekke Undrum

Landskapsarkitekter

Terrenget i Middelalderparken tilbakeføres, og i den nye landskapsplanen for Middelalderparken framgår det hva Bane NORs bidrag blant annet skal være: Terreng ned mot vannspeilet Terreng tilpasset et amfi med sitteplasser • Aktivitetsplass Tilbakeføring av ridderturneringsbanen Vestre strete og Clemensallmenningen blir historiske gangveier Østre strete blir mer moderne gangvei med grus Flere landskapsarkitekter har deltatt i konkurranse om parkens utforming, og Bane NOR har tidlig invitert naboer og andre interesserte til idédugnad. Rambøll har fått oppdraget som omfatter prosjektering for utforming og opparbeidelse av terrenget der altså sluttresultatet skal blir en park med landskapsarkitektur som et viktig og synlig fag.

Inn i framtiden

Riksantikvaren, Oslo kommune og Bane NOR har samarbeidet om den historiske byutviklingen og landskapsplanen som er utgangspunktet for utstillingen som publikum nå kan se i Middelalderparken. Etter flere år med anleggsarbeid gir utstillingen en smakebit på hvordan parken skal bli et område for både historie og framtid. – I Follobaneprosjektet har arkeologene avdekket mange nye hemmeligheter om livet i hovedstaden. Den nye parken vil gi oss muligheten til å formidle historien om Oslo i middelalderen, til glede for hele Oslo by, sa riksantikvar Hanna Geiran, som også deltok på åpningen av utstillingen. Utstillingen kan ses ut oktober.