En smellvakker reise
Har du ennå ikke reist med Raumabanen, er det på høy tid. Nettstedet Lonely Planet har to ganger kåret banen gjennom Romsdalen til Europas vakreste togreise. Og med utgangspunkt Åndalsnes står opplevelsene i kø.
Da Jernbanemagasinet var på besøk i begynnelsen av mai, var det ikke akkurat «mai du skjønne milde» vi ble møtt med. Det var godt med snø på toppene, vinden var sur og vi opplevde både regn og en liten snøbyge på veien. Til tross for det var turen en smellvakker opplevelse. Dramatisk natur, frodig vegetasjon, fine stasjonsbygg og gamle gårdsbruk gjør at dette ikke er togturen der man lener seg godt tilbake for å lese eller sove. Her må det glanes for ikke å gå glipp av noe!
Raumabanen
- Den 114,2 km lange banen går fra Dombås på Dovrebanen til Åndalsnes
- SJ Norge har persontrafikken på banen, og Onrail frakter gods
- Den har fem stasjoner og holdeplasser i dag, opprinnelig var det tolv
- Banen ble påbegynt i 1912, og ble offisielt åpnet av kong Haakon i 1924, etter tre års drift på deler av strekningen
- Er kjent for sine vakre steinhvelvbruer, og den mest kjent er Kylling bru
- Banen går gjennom spektakulær natur, og passerer blant annet Trollveggen
- Da Norges Banks gullbeholdning ble reddet over til England i april 1940, var Raumabanen et av strekkene på veien
På langtur På Åndalsnes stasjon på vei tilbake, etter et hyggelig opphold på Grand Hotel Bellevue midt i byen, møtte vi ekteparet Elin og Dag Wendelborg fra Drammen. – Det er så behagelig å reise med tog, da får vi begge sett mye. Dag kjører så mye i jobben sin, fortalte Elin, som skulle feire 60-årsdagen sin i løpet av den elleve dager lange togferien de hadde lagt ut på. Paret var forberedt på all slags vær, og gledet seg til alt de skulle få oppleve underveis. – Faren min jobbet i NSB, og da jeg var 17 tok vi turen til Bodø. Nå skal den turen gjentas, fortalte han, og la til at de også skulle en avstikker til Røros når de først var i gang. Og det blir ikke den siste togferien de tar. – Vi vurderer å ta toget til Stockholm, og så via Kiruna til Narvik. Det har vi blitt anbefalt, fortalte Elin, og de er dermed akkurat sånne turister togselskapene ønsker seg nå for å få fart på trafikken igjen etter pandemien.
Filminnspilling Toget var heldigvis ikke fullt denne kjølige vårdagen, og det var mulig å bevege seg fra side til side for å få med seg mest mulig. Det var lett å se hvem som tok turen stadig vekk og hvem som var nysgjerrige turister som oss. Tenk å være togpendler her! Stemningen om bord var litt som i gamledager, med en trivelig småpratende konduktør, noe som også bidro til en god reiseopplevelse. Plutselig dukket det opp gamle togvogner i tre, damplok og små telt utenfor vinduene. Fram med kameraet! Det var location for opptak til filmen Gulltransporten. Den skal lanseres på Viaplay på tampen av året, og store norske navn som Jon Øigarden og Sven Nordin har roller i filmen om den dramatiske frakten av Norges Banks gullbeholdning over til England i april 1940. Området har tiltrukket seg flere store filmproduksjoner, som Mission Impossible 7 og Harry Potter og Halvblodsprinsen.
Tindehovedstaden Velger du en tur med Raumabanen er det jo synd å bare reise fram og tilbake så fort som mulig, selv om togreisen er en attraksjon i seg selv. Det er nok av severdigheter å kaste seg over i dette vakre landskapet, og vi har fått markedssjefen i Visit Nordvest, Torill Brandal Berge til å dele noen gode tips med oss. Hun bor selv i Åndalsnes, som er et fantastisk utgangspunkt for flotte opplevelser. – Vi får stadig høre at folk angrer på at de ikke la opp til å bli her lenger, når de skjønner hvor mye der er å ta seg til her, forteller hun. Det er nesten naturstridig å ikke ta en fjelltur mens man er Norges tindehovedstad, og det er fullt mulig å velge rute etter egen fysisk form og vær: – Romsdalseggen er jo en ganske tøff, luftig og lang tur for mange, og jeg vil kanskje anbefale å velge en guidet tur, i alle fall om man ikke erkjent, eller vant til slike turer. Vi har topp kvalifiserte guider her. Det er mange andre turer i hele kommunen egentlig, Rauma er jo «verdens beste kommune for naturglade mennesker», og første uke i juli arrangeres Norsk fjellfestival, der tur og kultur går hånd i hånd. – Men generelt vil jeg si at høsten er aller flottest i fjellet her. Da er det også litt færre folk, sier Torill.
Vi får stadig høre at folk angrer på at de ikke la opp til å bli her lenger.
Torill Brandal Berge
Gondolbane og båttur Helt sentralt i Åndalsnes, ved siden av Tindesenteret, ligger utgangspunktet for gondol-turen opp til Nesaksla, der Eggen restaurant byr på god og kortreist mat. Romsdals-gondolen kan du ta begge veier, eller bare en vei, og gå tilbake. Velger du enveisbillett kan du få med deg utsiktspunktet Rampestreken på vei tilbake. Det er mulig å ta gondolen bare ned fra fjellet når du har gått Romsdalseggen, Via Ferrata eller turen opp til Rampestreken. Mange som kjenner fjellturer litt i knærne setter pris på den muligheten. – I sommer kan du også oppleve den dramatiske romsdalsnaturen fra skyssbåt på fjorden, og samtidig besøke den vakre Veøya der det blant annet er en kirke fra middel-alderen, forteller Torill Brandal Berge. Åndalsnes satser også stort på el-sykkelutleie, og kombinasjonen Raumabanen og el-sykkeltur til Valldal, er også noe hun gjerne vil trekke fram: – På en guidet tur til Valldal får man oppleve flott natur, men det er også mulig å få med seg både vin- og sidersmaking hos de lokale produsentene. Synes du det er gøy å kikke på store båter, kan vi fortelle at cruisetrafikken er på vei til et normalt nivå igjen etter pandemien. I skrivende stund gjenstår 37 av41 anløp i år, og det er til dels svære cruiseskip som legger til kai i Åndalsnes. Dette er bare en liten del av alt det man kan gjøre her, og på visitandalsnes.com kan du finne massevis av gode tips. I tillegg til Raumabanen opp til Dombås, har Åndalsnes gode bussforbindelser til både Ålesund og Molde.