Gjennomføringsplan for realisering av NTP 2025–2036
Utvikling av togtilbudet
Tilbudsforbedringer som er startet opp før 2025, skal gjennomføres med effektiv fremdrift og i henhold til planer. I tillegg skal vi jobbe for å øke kapasiteten på jernbanen i prioriterte markeder for å gjøre det mulig med ny tilbudsutvikling.
Dette er en digital og forkortet versjon av kapittel 3 i gjennomføringsplanen. For å lese hele kapittelet kan du laste ned en mer utfyllende PDF.
Mål for tilbudsutvikling
I tillegg til å fullføre det som er i gang, har regjeringen mål om å øke kapasiteten på jernbanen i byområdene for persontransporten og mellom de største byene for godstransporten. Militær mobilitet skal ivaretas på en hensiktsmessig måte.
På kort og mellomlang sikt innebærer dette å
- utnytte eksisterende kapasitet i infrastrukturen bedre ved å slå sammen flytogtilbudet med regiontogtilbudet på Østlandet.
- gjennomføre nødvendig planlegging og utbygging av jernbanen for å sikre økt kapasitet der det forventes en økning i etterspørselen.
Samtidig må det planlegges for utvikling på lengre sikt. Dette innebærer å fortsette prioriteringen av planer og etter hvert utbygging i sentrale strøk. Det innebærer også å sikre et godt beslutningsgrunnlag for videre utvikling av ny Rikstunnel.
Tilbudsforbedringer og effektpakker
Tilbudsforbedring er samlebetegnelsen på små og store endringer og forbedringer i togtilbudet, både for person- og godstrafikken. Mindre forbedringer kan for eksempel være utløsning av en opsjon i trafikkavtalene, som gir én ekstra avgang en av helgedagene. Det kan også være endringer i ruteplanen, som gir et nytt stoppmønster. Eksempelvis der enkelte stasjoner får færre stopp enn tidligere selv om tilbudet ellers er uendret.
Store forbedringer i togtilbudet skjer først og fremst gjennom realisering av effektpakker. For å realisere store forbedringer, trengs flere innsatsfaktorer. De viktigste innsatsfaktorene er infrastruktur, kjøretøy og kjøp av persontransport. Til sammen vil disse gi en eller flere effekter for togtilbudet, og de utgjør en effektpakke. Jernbanedirektoratet lager strategiene for utviklingen av togtilbudet, inngår avtaler og koordinerer aktørene i sektoren for å få de nødvendige innsatsfaktorene på plass til rett tid.
Innsatsområder og planlagte aktiviteter i 2025
Infrastrukturavtalene mellom Bane NOR og Jernbanedirektoratet må gås gjennom og eventuelt endres og justeres i tråd med prioriteringene i NTP 2025–2036.
Alle effektpakker som allerede er i gang, skal fortsette med mest mulig rasjonell fremdrift.
Nye effektpakker som er prioritert for oppstart i statsbudsjett for 2025 settes i gang. Dette gjelder:
- Rassikring og bedret reisetid på Vossebanen (Arna–Stanghelle)
- Flere tog på Trønderbanen
- Økt kapasitet for kombigods Oslo–Narvik, via Sverige
- Innføring av nye kjøretøy (fjerntog)
Jernbanedirektoratet koordinerer innsatsfaktorene i effektpakkene som er i gang, og følger opp risikoer knyttet til blant annet fremdrift og kostnader.
Flere effektpakker har forutsatt innføring av ERTMS. Revidert nasjonal signalplan er under arbeid i Bane NOR. Denne må følges opp i jernbanesektoren på flere måter. Blant annet må forventet fremdrift og tidligst mulig oppstart i effektpakker som er prioritert, men ikke igangsatt, justeres.
Effektpakker som er prioritert, men som ikke er byggeklare ennå, må modnes. Dette innebærer å prioritere planarbeid. Dette gjelder:
- Bedre lokal- og regiontogtilbud på Østlandet (tidligere navn på effektpakken er «Flere tog i Oslo-navet»)
- Økt kapasitet for kombigods Oslo–Trondheim
- Flere og raskere tog på Østfoldbanen (Oslo–Fredrikstad)
- Elektrifisering Stjørdal–Steinkjer
- Ny Rikstunnel
- Utløsning av opsjoner i trafikkavtalene.
- Videre arbeid med rute-, billett- og takstsamarbeid.
- Følge opp integrering av tilbringertjenesten. Jernbanedirektoratet er i gang med å vurdere hvilke innsatsfaktorer som trengs for å kunne innlemme dagens tilbringertjeneste til og fra Oslo lufthavn i den ordinære regiontogtrafikken. Dette skal følges opp som en prioritert effektpakke når den er ferdig definert.
- Anskaffelse av kjøretøy til fornyelse og nytt togtilbud.
- Byvekstarbeidet konsentrerer seg nå om utarbeidelse av handlingsprogram for de nye avtalene og oppfølging av de eksisterende.
- Statens vegvesen skal lage oppdaterte byutredninger som forarbeid til reforhandling av de fire store byvekstavtalene (Osloområdet, Trondheimsområdet, Bergensområdet og Nord-Jæren). Jernbanedirektoratet deltar i arbeidet.
Status tilbudsforbedring
Statsbudsjettet for 2025 ivaretar en rasjonell fremdrift i effektpakker som er prioritert og igangsatt, samt oppstart av fire nye effektpakker. I tillegg åpner statsbudsjettet for planlegging av seks effektpakker som var prioritert i NTP 2025–2036.
Se oversikt over effektpakker og status for dem etter statsbudsjettet for 2025: