Gjennomføringsplan for realisering av NTP 2025–2036
Vedlikehold og fornyelse
Det er viktig å sikre jernbanens rolle i transportsystemet og at vi tar vare på de kundene som bruker toget. Hele jernbanesektoren jobber sammen for å bedre driftsstabiliteten på jernbanen. Vedlikehold og en satsing på fornyelse av både infrastruktur og kjøretøy er nødvendig for å oppnå dette.
Dette er en digital og forkortet versjon av kapittel 2 i gjennomføringsplanen. For å lese hele kapittelet kan du laste ned en mer utfyllende PDF.
Mål for driftsstabilitet
Effektiv drift og vedlikehold og en satsing på fornyelse av både infrastruktur og kjøretøy bidrar til målene om høyere driftsstabilitet, med færre innstillinger og forsinkelser, og bedre punktlighet. Tabellen under viser måltall for driftsstabilitet ved utgangen av planperioden. Den viser også mål for hele jernbanesystemet sett under ett.
Parameter | Mål i NTP-perioden | Mål på lengre sikt |
---|---|---|
Oppetid i prosent | 99,1 | 99,3 |
Regularitet i prosent | 97,7 | 98,0 |
Punktlighet alle persontog i prosent | 90,0 | 90,0 |
En forutsetning for valg av transportmiddel og høy kundetilfredshet er at toget kommer og går til avtalt tid. For at toget skal være konkurransedyktig, er det derfor avgjørende at både de oppståtte og de planlagte avvikene blir færre, og at informasjonen ved avvik generelt blir bedre.
For å oppnå god kundeopplevelse ved avvik, må de reisende føle seg ivaretatt gjennom
- god og riktig informasjon
- god håndtering av avviket
- alternativ transport når det kreves
Det er flere aktører som har et ansvar for å oppnå god kundeopplevelse. Derfor er det også en forutsetning at aktørene i jernbanesektoren samarbeider godt, at de har en felles forståelse av utfordringene, og et felles ønske om å levere et godt tilbud til de reisende. Les mer om arbeidet for å bedre driftsstabiliteten og kundeopplevelsen ved avvik.
Mindre investeringer og bidrag til måloppnåelse
Mindre investeringer er enkelttiltak som ikke er knyttet opp i en konkret effektpakke, men som bygger opp under øvrige satsinger på fornyelse og tilbudsforbedringer, eller som gir gode effekter i seg selv, eksempelvis for sikkerhet, universell utforming eller klimatilpassing.
I utgangspunktet er mindre investeringer definert som tiltak under terskelverdien for investeringsbeslutning; 1 milliard. kroner. Mindre investeringstiltak er per i dag gruppert i fem områder. De forskjellige områdene bidrar til forskjellige mål. Det opprettes et nytt område som skal bidra til bedre driftsstabilitet.
De fem områdene
Bidrar til nullvisjon for antall drepte og hardt skadde.
I et samfunnssikkerhets- og beredskapsperspektiv bidrar området til sikring av kritisk infrastruktur og klimatilpasning.
Bidrar til målet om økt konkurranseevne for næringslivet og tilrettelegging for en grønnere godstransport.
I et samfunnssikkerhets- og beredskapsperspektiv bidrar området til sikring av kritisk infrastruktur.
Bidrar til målet om økt driftsstabilitet og effektiv bruk av ny teknologi.
Bidrar til universell utforming, bedre tilgjengelighet og mer sømløs reiseopplevelser.
Gjennom knutepunktutvikling bidrar området til nullvekstmålet.
Bidrar til målet om effektiv bruk av ny teknologi.
I et samfunnssikkerhets- og beredskapsperspektiv bidrar området til sikring mot digitale angrep.
Bidrar til målet om økt driftsstabilitet.
Innsatsområder og planlagte aktiviteter i 2025
- Bane NOR har etablert og følger opp «Plan for bedre måloppnåelse for vedlikehold og fornyelse». I planen beskriver Bane NOR blant annet konkret hvor og hva som skal fornyes i infrastrukturen de kommende tre årene. Planen rulleres årlig.
- PRO 20 er en tiltaksplan for å øke produktiviteten knyttet til vedlikehold og fornyelse. Planen tilhører Bane NOR.
- Det opprettes et nytt område for mindre strakstiltak for å bedre driftsstabiliteten.
- Sikring og sanering av planoverganger, flom- og skredtiltak, tilpassing av sideterreng, samt øvrige tiltak knyttet til sikkerhet pågår forløpende.
- Det planlegges for økt kapasitet på Norsenga tømmerterminal ved Kongsvinger, og for kapasitetsøkende tiltak på Ofotbanen.
- Det planlegges for innføring av ekstra signaler, utover basisinnføringen av ERTMS.
- Det planlegges og prosjekteres for universell utforming på alle plattformer på Oslo S, samt for utvikling av stasjonshallen. Stasjonstiltak på to mindre stasjoner skal settes i gang, med mål om universell utforming. Det pågår utvikling av stasjoner i Trondheimsområdet, på Nord–Jæren og i Oslo og Akershus som del av byvekstavtalene.
- Fokus på å gjennomføre tiltak som opprettholder og forbedrer driftsstabiliteten, men også tilrettelegging for digitalisering og bruk av ny teknologi. Det skal etableres integrasjons- og dataplattform for å gi bedre innsikt og beslutninger i jernbanesektoren.
- Aktørene i jernbanesektoren samarbeider om å identifisere, planlegge og gjennomføre tiltak for bedre driftsstabilitet og bedre kundeopplevelser ved avvik, i følgende råd som Jernbanedirektoratet leder:
- rådet for driftsstabilitet
- rådet for bedre kundeopplevelser ved avvik
- Tiltaksplan for å bedre driftsstabiliteten er etablert. De viktigste tiltakene er identifisert og følges opp løpende.
- I påvente av nye verktøy og implementering av bedre reiseinformasjonsflyt, som det forventes å se resultater av fra 2026, jobber togoperatørene og Bane NOR kontinuerlig med flere aktiviteter for å bedre kundeopplevelsen ved avvik.
- Jernbanedirektoratet skal utvikle og implementere et nytt oppfølgingssystem for bruk av fornyelses- og vedlikeholdsmidler, herunder vurdere og anbefale hva som bør være Samferdselsdepartementets overordnede styringsindikatorer på vedlikehold- og fornyelsesområdet.
- Norske tog har bestilt nye lokaltog, regiontog og fjerntog, både til vekst i togtrafikken og som erstatning for kjøretøy som har utløpt sin levetid. Nye kjøretøy forventes å bidra positivt til driftsstabiliteten.
- Det gjennomføres fornying og midtlivsoppgradering av kjøretøy.