Gjennomføringsplan for realisering av NTP 2025–2036
Nye, store utredninger
Transportsektoren utfordres på en rekke punker frem mot 2050, og det er behov for å se flere utfordringer i sammenheng. Jernbanedirektoratet skal utarbeide tre strategier som skal vise sammenhenger for å sikre helheten i sektoren.
Dette er en digital og forkortet versjon av kapittel 5 i gjennomføringsplanen. For å lese hele kapittelet kan du laste ned en mer utfyllende PDF.
Målet er bedre kunnskapsgrunnlag på sentrale områder, slik at regjeringen kan legge frem forslag til videre utvikling i neste NTP.
De tre oppdragene skal sees i sammenheng, og skal bygge på samme grunnlagsdata. De skal alle leveres innen 1. april 2026.
De tre strategiene
Østlandet forventer befolkningsvekst frem mot 2050, og det er behov for å se det statlige og fylkeskommunale kollektivtilbudet i et lengre perspektiv, slik at flest mulig kan reise kollektivt. Hensikten med kollektivstudien for Østlandet er å se statens kollektivtilbud (jernbanen) og det øvrige kollektivtilbudet samlet i et langsiktig utviklingsperspektiv mot 2050.
Dagens godstogstrategi strekker seg ikke lengre frem enn til 2030. Jernbanedirektoratet skal derfor utarbeide en ny godsstrategi som skal være et beslutningsgrunnlag for NTP 2029–2040. Den skal se på jernbanens utvikling for godstransport mot 2050.
Historisk spiller fjerntogene en viktig rolle i transporttilbudet og binder sammen landsdeler, tettsteder og bygder. Fjerntog, inkludert nattog, utgjør et miljøvennlig alternativ i konkurranse med bil og fly. For en del områder er fjerntog det eneste kollektivtransporttilbudet som eksisterer.
Strategiarbeidet skal avdekke hvor og hvor mye det bør satses for å øke andelen reisende med fjerntog i perioden frem mot 2050. Følgende fjerntogstrekninger skal vurderes i strategien:
- Oslo–Bergen
- Oslo–Stavanger
- Oslo–Trondheim
- Trondheim–Bodø
- samt de grensekryssende strekningene
Den nye strategien skal også inkludere konseptene Ringeriksbanen, Nord-Norgebanen og ytre InterCity. Nattogtilbudet skal også vurderes på relevante strekninger.
Byutredninger 2025
Statens vegvesen leder arbeidet med et oppdatert, faglig grunnlag for reforhandling av byvekstavtalene i Oslo, Bergen, Trondheim og på Nord-Jæren. Jernbanedirektoratet, fylkeskommuner og kommuner, samt Statsforvalterne deltar i arbeidet. Utredninger for de fire byene skal leveres til Samferdselsdepartementet i løpet av 2025. Følg arbeidet på Statens vegvesens nettsider.